Jedálny lístok

 

ALERGÉNY NA JEDÁLNOM LÍSTKU

Povinnosťou na jedálnych lístkoch ako informácia pre stravníkov je vyznačovať jedlá, v ktorých sa pri výrobe použijú suroviny obsahujúce alergény. Na jedálnom lístku pri pokrme je označené číslo, pod ktorým je alergén uvedený.

OZNAČENIE ALERGÉNOV

1. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich, okrem:

– pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy

– pšeničných maltodextrín

– jačmenného glukózového sirupu

2. Kôrovce a výrobky z nich

3. Vajcia a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich, okrem:

– rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov, okrem:

– rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína

5. Arašidy a výrobky z nich

6. Sójové zrná a výrobky z nich

7. Mlieko a výrobky z neho ( vrátame laktózy)

8. Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich

9. Zeler a výrobky z neho

10. Horčica a výrobky z nej

11. Sezamové semená a výrobky z nich

12. Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako SO2.

13. Vlčí bôb a výrobky z neho

14. Mäkkýše a výrobky z nich

Alergia na potraviny

Je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín. Alergény budú označované pri jednotlivých jedlách na jedálnom lístku číslami od 1-14 v zátvorkách za názvom jedla.